Es tracta de la 4a edició d’aquest programa per descobrir l’essència cultural de Lleida. Mig centenar de persones fan la ruta arqueològica monumental ‘La Lleida secreta’ que estrena l’actual cicle

 

Turisme de Lleida ha posat avui en marxa una nova edició del programa de rutes guiades i interactives per descobrir l’essència cultural de la ciutat, els seus racons, les seves llegendes, els seus personatges en definitiva la seva rica història.

La primera de les propostes ha estat la ruta arqueològica monumental ‘La Lleida secreta’, en la qual han participat mig centenar de persones que han volgut conèixer els vestigis romans i medievals de la ciutat antiga, les restes de Muralles, les esglésies o la presó medieval, que han sobreviscut al pas del temps i es troben en llocs ocults; espais secrets, el descobriment dels quals queda a l’abast de tot aquell que vulgui conèixer la història de Lleida a través de la seva arqueologia

La ruta ha passat avui pel Palau de la Paeria, la muralla medieval del carrer Anselm Clavé, les Adoberies i la Domus romana de l’Auditori.

En aquesta edició de les visites guiades de tardor, cal destacar la ruta ‘La Càmara del Temps’, una proposta per descobrir la Lleida de principis del segle XX, a través de fotografies antigues, que es va estrenar la passada primavera i es repeteix ara, degut al gran èxit de públic.

També cal assenyalar, en aquesta temporada que comencem, la col·laboració públic-privat en la iniciativa, ja que seran diverses empreses –Nomon Turisme Cultural, Sirga i GMM Comunicació-, les encarregades de realitzar les visites guiades, que s’adrecen principalment al públic familiar de Lleida i de fora de la ciutat, així com col·lectius, grups i escolars.

Calendari de les pròximes visites

Dia 29 de Setembre: Jornada de portes obertes al Castell dels Templers de Gardeny amb motiu de les Festes de la Tardor

Dia 30 de Setembre: ‘La Càmara del Temps’

És una visita guiada a la Lleida de principis del segle XX a través de fotografies antigues. En aquestes imatges apareix una Lleida, desconeguda pera a molts, amb edificis desapareguts o encara per construir, amb tradicions i personatges dels quals n’hem sentit a parlar molts cops. En aquestes imatges, no només hi veiem els edificis, sinó en carrers, hàbits de vida, elements singulars

L’objectiu és que la gent descobreixi aquest patrimoni, sensibilitzar sobre la importància d’aquest llegat i de la seva conservació, explicant l’exemple de l’arxiu municipal com a espai de conservació i diferents tipus de dipòsits.

Dia 7 d’Octubre: ‘La ruta de les llegendes’, adreçada a un públic familiar

Es tracta d’una ruta familiar dinamitzada per descobrir els misteris que van de la història a la llegenda. S’explicaran en format conte les llegendes del Balcó del Serraller, la llegenda d’Indíbil i Mandoni, la llegenda de Sant Jaume, lo Marraco i la llegenda de la Verge del Blau. És una ruta enfocada per als més petits.

Dia 8 d’Octubre: Coincidint amb les jornades de Patrimoni es farà una visita guiada i gratuïta al Castell Templer de Gardeny, per la qual s’haurà de fer reserva prèvia.

Dia 14 d’Octubre: ‘Petits Grans Racons’

Aquesta ruta va adreçada més al visitant que no coneix la ciutat i per aquest motiu s’ha programat per aquest dissabte, en mig d’un pont festiu, en el qual es preveu més afluència de visitants forans. Fa un recorregut principalment per l’Eix Comercial, ensenyant i explicant els principals espais, equipaments i monuments que formen part del patrimoni històric i artístic de Lleida.

Els punts que es visiten i s’expliquen són: l’Església de la Sang, la Catedral Nova, l’antic Hospital de Santa Maria, La Capella del Peu del Romeu, el Palau de la Paeria, l’Església de Sant Joan, el Palau de la Diputació, la Casa Sauces i el Portal de Magdalena, amb les restes arqueològiques amagades que es descobreixen amb la visita. Una iniciativa que combina el comerç i el patrimoni.

Dia 21 d’Octubre: ‘La Cobla dels Joglars’

És una ruta interactiva que s’endinsa en la vida quotidiana de la Lleida medieval. El recorregut se centra en la Costa del Jan, el Peu del Romeu, l’Església dels Dolors, La Font del Roser, el Dipòsit de l’Aigua, La Panera i Sant Martí. Cal destacar la joia del Dipòsit de l’Aigua com un espai poc conegut del patrimoni de la nostra ciutat que cal donar a conèixer.

Dia 28 d’Octubre: ‘La Lleida Modernista’

El recorregut inclou els edificis més emblemàtics d’aquest estil al centre de la ciutat. Es visiten exteriorment la Casa Magí Llorens, l’antic Cinema Vinyes (interior i exterior), la Casa Xam-mar, la Casa de la Lira, la Casa Baró, i les Cases Balasch (interior d’una casa, que és un establiment comercial).

Les visites guiades tenen un preu de 5 euros i són gratuïtes per als menors de 13 anys. El punt de sortida és l’oficina de Turisme de Lleida, al carrer Major, a les 11.30 h. Per a més informació i les inscripcions s’ha de trucar al telèfon 973700319 o escriure a infoturisme@paeria.cat 

Deixa una resposta

La seva adreça de correu electrònica no es publicarà.