En menys d’un mes, una iniciativa d’un petit grup de gent s’ha convertit en la mobilització que espera desbordar la capital belga i portar les reivindicacions independentistes al cor de la Unió Europea: “Volem reivindicar-nos de manera pacífica, fer-nos notar, que Europa ens escolti”

“Volem omplir Brussel·les per intentar que passin coses”. Aquest és l’objectiu dels promotors del a iniciativa “Omplim Brussel·les”, que en poques setmanes ha passat de ser una idea d’un petit grup de gent a esdevenir un nou repte de l’independentisme, el més difícil, al bell mig d’Europa. L’objectiu: omplir Brussel·les el dia 7 de desembre. La iniciativa ja té més de 100.000 suports a les diverses xarxes socials, mitjans belgues apunten que fins a 50.000 independentistes podrien desplaçar-se a la capital d’Europa.

L’independentisme ha viscut aquestes últimes setmanes moments de cert desconcert i la resposta de la societat civil ha estat, de nou, el motor per mantenir viu el procés després de la declaració d’independència al Parlament, l’aplicació del 155, l’exili de mig Govern i l’empresonament dels consellers i els “Jordis”. La manifestació de Brussel·les no deixa de ser, doncs, una nova mostra de la capacitat organitzativa dels independentistes que aquest cop vol traslladar la qüestió catalana a Europa per, segons fonts oficials de l’ANC, “demostrar que el sobiranisme no es deixa endur pel derrotisme ni per missatges confusos de la Unió Europea”.

Des del 2010, l’independentisme ha demostrat moltes vegades la seva capacitat de mobilització a Catalunya. Aquest cop, però, el repte és més complex. “La particularitat d’aquesta manifestació és que s’ha d’anar en un país estranger i el nivell de coneixement no és el mateix: és més difícil a nivell tècnic, per la sol·licitud dels permisos per manifestar-se, i sobretot a nivell logístic i de mobilització”, reconeix Font. El preu de viatjar fins a Brussel·les també s’ha convertit en un handicap, i és que des que es va saber que hi hauria una manifestació a la capital belga i va augmentar la demanda de vols per les dates previstes, els preus van pujar.

Malgrat la complexitat evident, els organitzadors esperen que la manifestació sigui un èxit. “Rebem peticions d’aquí i d’allà per entendre què passa i què s’està organitzant, i des de la nostra humilitat intentem transmetre un missatge d’optimisme”, explica Font. “Volem reivindicar-nos de manera pacífica, fer-nos notar, que Europa ens escolti, intentar aixecar els ànims de l’independentisme i transmetre que som bona gent”. Tot plegat, suposarà el tret de sortida oficiós de l’independentisme a la campanya del 21-D, la campanya electoral comença oficialment dilluns a mitja nit.

Deixa una resposta

La seva adreça de correu electrònica no es publicarà.