L’entitat lleidatana “Garrigues, cooperació”, la derivada social del Grup cultural Garrigues de la ciutat de Lleida, aquests mesos celebra 15 anys de tasca de cooperació en un dels països més difícils en quant a la violència, Colòmbia.

 

L’àrea internacional de l’entitat amb seu a Lleida, encapçalada pel lleidatà Enric Figueres, ha format durant tots aquests anys a prop més de 7.500 líders comunitaris per a poder afrontar la Pau i la no violència.

Garrigues cooperació, s’organitza actualment amb mínims de personal, durant anys passats l’entitat havia tingut 3 o 4 persones laboralment treballant i més de 60 voluntaris, tant a la ciutat de Lleida com a terreny. Actualment l’entitat només disposa del director de projectes –Enric Figueres- un equip a Lleida de unes 32 persones i 7 persones a Colòmbia, 2 a Equador i 2 a Madrid, totes elles professionals del món social bàsicament que s’han dedicar a coordinar els nombrosos projectes de formació d’Agents de pau i convivència.

Basat en la transmissió de coneixements, eines socials i personals, que alhora seran transmeses a les comunitats, on el líders i responsables comunitaris, tenen una incidència social, han estat la base del projecte estrella de Garrigues cooperació, a Colòmbia, país que encapçala la penosa llista amb 6,9 milions de casos. El segueixen Síria, amb 6,6 milions, i l’Iraq, amb 4,4 milions.

El 2015, el món va marcar un rècord amarg, amb 65,3 milions de refugiats i desplaçats obligats a deixar les seves llars o els seus països d’origen per les guerres o per ser víctimes de persecucions, ha informat l’Agència de l’ONU per als Refugiats, ACNUR .

En el cas de desplaçats interns, Colòmbia encapçala la penosa llista amb 6,9 milions de casos. El segueixen Síria, amb 6,6 milions, i l’Iraq, amb 4,4 milions.

Des del 2013, quan la xifra al país va ser de 5,3 milions de desplaçats pel conflicte, el nombre ha augmentat en més d’un milió de casos, el que va portar a que Colòmbia es situés aquest any per davant de Síria, que en aquest llavors registrava 6,5 milions de persones en situació de desplaçament.

Diferents regions del país sud-americà han pogut disposar del projecte d’agents de pau i convivència, Antioquia durant prop de deu anys l’ha encapçalat, Cundinamarca i actualment l’entitat treballa al Tolima, el municipi de Lérida (on la nostra ciutat està agermanada) amb una fase inicial per a 40 líders comunitaris, provinents primordialment del desplaçament, de zones de pacificació, en els aprenentatges hi figuren el promoure la integració i desenvolupament comunitari i el seu enfortiment, generant espai de reflexió, per facilitar solucions a la realitat de les seves comunitats, tremendament afectades pel conflicte armat, aquest projecte que es realitza a la –casa de la cultura- del municipi de Lérida, es va iniciar al més de Juny d’aquest any.

La cultura de pau, democràcia, la participació i alhora enllaçant-ho amb l’emprenedoria, vinculant el projecte de forma triangular (Administració + comunitats + ONG) en aquesta ocasió amb l’acompanyament de la Paeria de Lleida, amb la idea de marcar uns objectius comuns i treballar tots en la mateixa direcció.

Garrigues cooperació, espera poder acabar aquesta primera fase al mes de setembre i alhora preparar la que serà una segona fase més amplia i introduint la vessant de generar processos productius, laborals i d’emprenedoria.

Durant aquest anys l’entitat lleidatana amb la crisi econòmica i social al nostre país també s’ha transformat, d’una banda per donar suport a la gent de la nostra ciutat i alhora per generar que les seves delegacions i equips fossin auto-gestionables, econòmicament i estructuralment, l’entitat ha disposat de seu fixa a Medellín, transformada en un centre de formació de funcionaris i responsables socials, que l’ha permès sobreviure a la manca de recursos i alhora a servit per mantenir l’equip de professionals casi intacte.

Garrigues cooperació, ha participat de diferents programes globals, va participar del premi Habitat 2010 de l’ONU a la ciutat de Medellín, amb el programa Buen Comienzo; També va participar en el programa MUNICIPIA, finançat i amb el seguiment de l’ONU i l’AECID espanyola al 2011, a més de participar en la preparació de la darrera estratègia per a Colòmbia de l’agencia catalana de cooperació de la Generalitat de Catalunya.

Deixa una resposta

La seva adreça de correu electrònica no es publicarà.