El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya a la Diputació de Lleida ha recriminat el PSC el seu intent d’amagar el seu vot favorable a l’aprovació de l’article 155 i de desentendre’s de les conseqüències que de la seva aplicació se’n generen.

Segons ERC, la incongruència en el discurs del grup socialista ha quedat palesa en el debat sobre les mocions presentades al ple de la Diputació d’aquest mes de novembre. La primera d’elles, en defensa de la unitat de la col·lecció d’art del Museu de Lleida i de rebuig a la utilització de l’article 155 per a fer efectiva la seva disgregació. Segons la diputada republicana Núria Marín, ‘totes les peces que integren la col·lecció tenen una unitat artística, social i historiogràfica, el que en termes actuals s’anomena l’ecosistema de les obres’. Així mateix, ha volgut destacar que ‘el patrimoni artístic i històric de les terres lleidatanes respon a un passat comú que no es pot obviar, que vincula Catalunya amb l’Aragó’ i ha criticat que el ‘govern d’Aragó s’entesta en construir barreres humanes, socials i culturals amb un clar interès polític que no té res a veure amb els criteris de coherència històrica, museística o de conservació’. Per a la diputada, el cas de les obres de Sixena és ‘un intent mesquí d’assaltar les nostres institucions, que aprofitant el paraigües del 155 i la connivència del PSC-PSOE, s’ha bastit una operació, amb cronologia inclosa, per a l’espoli als legítims propietaris de les peces, i tot en base a una resolució que encara no és ferma’.

En el debat referent a la segona moció presentada per CiU, ERC i CUP, a favor de l’alliberament dels presos polítics, el diputat d’ERC Joan Talarn ha destacat que ‘l’Estat espanyol té 10 persones honestes tancades a la presó per les seues idees, tancades per defensar la democràcia, la llibertat i el dret del poble a decidir’. El republicà s’ha adreçat als partits constitucionalistes que al·leguen que no són presos polítics, destacant que ‘l’objectiu de les mesures cautelars de presó és clarament la humiliació i que la prova que aquesta persecució és ideològica és el fet que la justícia els promet la salvació sempre que renunciïn a la seua fe i acatin el manament diví de l’article 155’. Joan Talarn ha conclòs ratificant que ‘com diu la paraula, la democràcia no és el govern de la llei, és el govern del poble, i la llei va contra el poble quan empresona els representants elegits legítimament per aquest poble’.

Com a contraposició a la moció sobre l’alliberament dels presos polítics, els grups PSC i Unitat d’Aran han presentat una moció a favor del diàleg i la justícia, motiu pel qual, el portaveu republicà, Jaume Gilabert, que ha qualificat aquesta moció com ‘una moció hipòcrita, perquè vol vestir-se de grandesa i bondat, encara que els seus fins estiguin ben allunyats de la realitat’. El portaveu republicà ha criticat la postura del PSC, destacant negativament que ‘és còmplice de l’aplicació del 155, ja que el van votar al Senat sense cap vergonya, amb les conseqüències que tots coneixem. En són culpables!’ Gilabert ha denunciat que per a molts ‘la crisi es manifesta a partir del dia 1 d’octubre i amb la declaració del dia 27 d’octubre, però s’obliden una paraula clau per a acompanyar la paraula crisi, que és democràcia. De fet, la veritable crisis democràtica de l’Estat Espanyol es manifesta plenament aquest dies, especialment el dia 1 d’octubre, agredint a la gent que de forma pacífica volien expressar la seua veu’.

Al ple d’aquest matí, també s’ha aprovat els pressupostos per al 2018, votació en la que ERC s’ha abstingut per considerar que hi ha una insuficient distribució de les subvencions de la Diputació per la metodologia de la concurrència competitiva, ja que hi ha una part molt important que s’atorga pel sistema d’ajut directe.

Deixa una resposta

La seva adreça de correu electrònica no es publicarà.