La cap de llista per Lleida, Sara Vilà, critica s’utilitzi políticament per enfrontar els territoris

La candidata de Catalunya En Comú Podem per Lleida, Sara Vilà, ha manifestat la voluntat de la seva formació de resoldre el conflicte de les obres de Sixena “des del diàleg i no l’enfrontament” amb l’objectiu de “compartir la gestió de les obres, garantint-ne la seva conservació i manteniment”.

Sara Vilà ho ha dit després de presentar un seguit de preguntes al Senat conjuntament amb el Diputat d’en Comú Podem, Jaume Moya, per saber el moitu pel qual el Ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, en funcions de Conseller de la Generalitat, no hagi recorregut la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 d’Osca, ha ordenant el lliurament immediat de les quaranta-quatre obres artístiques del Real Monestir de Villanueva de Sixena (Osca) dipositades al Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal.  Per Vilà, aquest gest del Ministre és “una mostra més de la interpretació favoritista que fa el Govern central de l’article 155, per forçar el retorn de les obres, atorgant-se la legitimitat suficient per trencar la integritat de la col·lecció de patrimoni i posar en perill la conservació dels béns patrimonials.”.

En aquest sentit, la candidata i Senadora, qüestiona si “les actuals condicions de conservació de patrimoni del Monestir de Sixena, on ja han estat dipositats els 53 objectes liurats des del Museu Nacional d’Art de Catalunya, són les més adequades”

Per la seva part, el Diputat d’En Comú Podem, Jaume Moya, considera que “no és gens oportú, més aviat despòtic, emprar la via de l’art. 155 també per forçar una sortida al cas i que és aquesta una qüestió especialment sensible, que hauria de trobar la seva solució per la via del diàleg i el consens entre administracions i tècnics de gestió de patrimoni, i no pas a través de la judicialització ni la politització”.

És per això que el Diputat vol saber “perquè es va decidir deixar de banda la legislació catalana en matèria de conservació i museïtzació de patrimoni i no es va esgotar els recursos processals davant la requisitòria dels jutjats aragonesos i, al mateix temps, què pensa fer amb els bens

Per tal de resoldre el conflicte, la cap de llista per Lleida aposta per l’agermanament entre l’Aragó i Lleida, ja que “la preservació dels béns, el seu valor cultural i turístic i la seva accessibilitat haurien de guiar en aquesta solució salomònica”

Sara Vilà ha lamentat que altres formacions “utilitzin per fer política i s’aprofitin d’aquest conflicte, com un justificant més de la tensió entre Catalunya i Espanya o Lleida i l’Aragó”. Per la candidata és necessari “posar pau, buscar l’entesa i el consens entre els dos territoris”. Vilà ha conclòs afirmant que CeC Podem “entén la cultura com la  fraternitat entre pobles i no com quelcom que hagi d’enfrontar-los”

Deixa una resposta

La seva adreça de correu electrònica no es publicarà.