L’IEI aprofundirà en la vida i la carrera militar de Gaspar de Portolà en el congrés que se celebrarà la setmana vinent dedicat a la seva figura Antonio Espino, Marie Christine Duggan, Maria Antònia Martí, Jaume Sobrequés, Eric Laquente, Mario Alberto Magaña i Isidre Puig seran alguns dels ponents de la doble jornada, en què a més s’inaugurarà l’exposició ‘El món de Gaspar de Portolà’, que es podrà veure a la Sala Montsuar de l’IEI fins al 15 de febrer

L’Institut d’Estudis Ilerdencs serà l’escenari, dimecres i dijous de la setmana entrant, del Congrés Internacional Gaspar de Portolà i la Califòrnia del Segle XVIII, un dels actes centrals del 75è aniversari de la fundació de l’IEI. El congrés, que comptarà amb ponents de primer nivell i que inclourà la inauguració d’una exposició, ha estat presentat avui al mateix escenari on es desenvoluparà, en un acte en què hi han pres part Montserrat Macià, directora de l’IEI, i l’historiador de la UAB, Josep M. Solé i Sabaté.
En la seva intervenció, Montserrat Macià ha destacat que l’objectiu del congrés és “posar en valor la figura de Gaspar de Portolà” i aprofundir en “quin és el seu simbolisme i mostrar-lo al gran públic”. Macià ha precisat que ja s’havia valorat fer aquest congrés l’any passat, coincidint amb el tercer centenari del naixement de Portolà, però que van preferir posposar-lo a aquest 2017 per “fer-lo coincidir amb el 75à aniversari de l’IEI” i donar-li així més rellevància.
Segons ha explicat Josep M. Solé i Sabaté, el congrés buscarà “la revisió i el debat historiogràfic al voltant de la vida de Gaspar de Portolà, així com el context que va envoltar la seva carrera militar a la Califòrnia del segle XVIII”. Així mateix, es realitzarà un aprofundiment sobre el procés de conquesta i assentament espanyol al territori californià durant la segona meitat del segle XVIII, tenint en compte que Gaspar de Portolà és un personatge que “sempre desperta controvèrsies per ser una figura vinculada a un procés colonitzador”.
Tot plegat s’articularà en base a set conferències per tal de cobrir totes i cadascuna de les matèries a tractar: com era el territori californià abans de l’arribada de Gaspar de Portolà, els vessants eclesiàstics i militars de les expedicions, com era la Catalunya de l’època, com era la societat que va rebre a Gaspar de Portolà, les figures de Pere Fages i Fra Juníper Serra, els soldats missionals i el testament i el llegat de Gaspar de Portolà.
La inauguració del congrés, prevista per les 10 del matí de dimecres vinent, estarà presidida pel president de la Diputació, Joan Reñé, i la conferència inaugural anirà a càrrec d’Antonio Espino López (UAB), que parlarà sobre ‘La situació defensiva de la frontera noroccidental de la Nova Espanya abans dels anys de govern de Gaspar de Portolà’. Durant els dos dies del congrés hi haurà ponents com ara Marie Christine Duggan (Keene State College), Maria Antònia Martí (UAB), Jaume Sobrequés (UdG), Eric Laquente (UAB), Mario Alberto Magaña (UABC) i Isidre Puig (UdL).
A més, la segona jornada del congrés servirà com a punt de partida per a l’exposició ‘El món de Gaspar de Portolà’, que s’inaugurarà aquell dia a la Sala Montsuar de l’IEI i que es podrà veure fins al 15 de febrer. Montserrat Macià ha explicat que l’exposició pretén oferir una visió del context que va envoltar Gaspar de Portolà, i que, a manca de més objectes, oferirà una completa cartografia sobre les seves expedicions militars i exhibirà la col·lecció d’armes de la Diputació de Lleida, així com elements procedents del fons numismàtic del mateix IEI.
També s’ha destacat que, en acabar el congrés, i per tal d’aconseguir una màxima difusió del seu contingut i de la figura de Gaspar de Portolà, es publicaran les actes del mateix, així com el catàleg de l’exposició, una monografia al voltant de la biografia de Pere Fages, militar guissonenc que va formar part de les expedicions de Portolà, i la reproducció facsímil del diari de l’expedició signat per un altre dels expedicionaris, l’enginyer militar i cartògraf Miquel Costanso.
Podeu consultar el programa íntegre del congrés a: http://www.fpiei.cat/calendar/congrés-internacional-gaspar-de-portolà-i-la-califòrnia-del-segle-XVIII.

Deixa una resposta

La seva adreça de correu electrònica no es publicarà.